Opleidingen

Word monitor bij SnowMania en maak deel uit van #TeamRed.

Opleidingen & stages seizoen 2024-2025

Droom je ervan als monitor andere mensen je favoriete sport aan te leren? Bij SnowMania krijg je die kans! Wij zijn steeds op zoek naar gemotiveerde én gediplomeerde monitoren. Ze staan in voor de ski- en snowboardlessen en verzorgen mee de animatie. Daarom bieden wij erkende opleidings- en stagereizen aan in samenwerking met Sneeuwsport Vlaanderen, de door Sport Vlaanderen erkende en gesubsidieerde ski- en snowboardfederatie. Meer info over het opleidingstraject van Sneeuwsport Vlaanderen vind je onderaan op deze pagina.

Wil je, monitor of niet, er alles aan doen om je niveau op peil te houden of je technische skills naar een hoger niveau te tillen? Of wil je je graag grondig voorbereiden op je monitorcursus? Dan zijn onze technische stages zeker en vast iets voor jou. Twijfel niet en start vandaag nog! 

 

Technische stages

Tijdens de stages bieden we jou 7 volledige dagen les van hoog niveau. Enkele keren per week bespreken we ’s avonds jouw technisch kwaliteiten aan de hand van verschillende videoanalyses. Door middel van opbouwende kritiek keer je aan het eind van de reis met een voldaan gevoel terug naar huis.

Technische stage ski of snowboard 
Herfstvakantie – Paasvakantie week 1
Toegankelijk voor elke gevorderde wintersporter om het ski- of snowboardniveau op te krikken.

Technische stage ski-expert
Herfstvakantie
Voor de expert skiër en/of skileraar die up-to-date wil blijven. De stage wordt gegeven door een docent van Sneeuwsport Vlaanderen. De focus ligt voornamelijk op het verbeteren van de eigen techniek. Ook slalomtechnieken komen aan bod. Op regelmatige tijdstippen worden videoanalyses gegeven. Toegankelijk voor de Instructeur ski.

Cursussen

De cursussen worden ingericht met het oog op een (hoger) diploma. Tijdens de cursussen krijg je 7 volledige dagen les van docenten van Sneeuwsport Vlaanderen en worden ’s avonds lessen en/of videoanalyses voorzien.

Sneeuwsport Vlaanderen Cursus Initiator ski of snowboard
Herfstvakantie – Paasvakantie week 1
Toegankelijk voor wie geslaagd is voor de toelatingsproef van Sneeuwsport Vlaanderen én de module Start 2 Coach succesvol heeft afgerond voor de afreisdatum.

Voorbereidende cursus Instructeur ski of snowboard
Herfstvakantie
Toegankelijk voor een Initiator ski of snowboard.

Sneeuwsport Vlaanderen cursus Instructeur ski
Paasvakantie week 1
Toegankelijk voor een Initiator ski.

Voorbereidende cursus Skileraar (vroegere trainer-A)
Herfstvakantie
Voor de Instructeur die zich wil voorbereiden op de cursus Skileraar. De stage wordt gegeven door een docent van Sneeuwsport Vlaanderen. De focus ligt voornamelijk op slalomtechniek en het verbeteren van de eigen techniek. Op regelmatige tijdstippen worden videoanalyses gegeven. Toegankelijk voor de Instructeur ski en slalommateriaal vereist.

Opleidingen seizoen 2024-2025

Paasvakantie week 1

Bestemming Hotel Periode & vervoer Prijs (indicatie) Type & info Clubs
Campiglio Dolomiti di Brenta - Folgarida ST02 Hotel Alaska *** Za 5 apr 2025 - Vr 11 apr 2025Vr 4 apr 2025 - Za 12 apr 2025 €985Bereken je prijsStages en opleiding

Het opleidingstraject van Sneeuwsport Vlaanderen

Stap 1: Technische stage

Voor iemand die z’n eerste stappen zet om ski- of snowboardleraar te worden of zich wil vervolmaken, bieden we een technische stage in het buitenland aan. Tijdens deze stage werk je aan je eigen techniek met als doel het niveau te bereiken dat je nodig hebt om aan het einde van de stage vrijblijvend een toelatingsproef af te leggen. Deze toelatingsproef wordt afgenomen door Sneeuwsport Vlaanderen docenten. Ze beoordelen elke deelnemer op verschillende punten tijdens enkele afdalingen.

Ben je geslaagd voor je toelatingsproef, dan kan je een stap verder gaan en je cursus Initiator starten. Ben je niet geslaagd, dan kan je tijdens een volgende technische stage je techniek nog verder verfijnen. Je kan de toelatingsproef ook in België afleggen. Alle informatie daarover vind je terug op de website van Sneeuwsport Vlaanderen.

Stap 2: Cursus Initiator

Voor iemand die geslaagd is voor de toelatingsproef en de module Start 2 Coach, ligt de weg open om te starten met de cursus Initiator Ski of Initiator Snowboard. De volledige cursus omvat 4 modules.

De module 3 specifieke didactiek (praktijk) worden gedoceerd in het buitenland en SnowMania biedt deze reizen aan in samenwerking met Sneeuwsport Vlaanderen. Gedurende 7 dagen volg je overdag een praktijkcursus onder leiding van Sneeuwsport Vlaanderen docenten. ’s Avonds toets je de praktijk aan de theorie tijdens verschillende sessies. De cursusweek wordt afgesloten met een theorie- en een praktijkexamen. Tijdens het praktijkexamen wordt de cursist beoordeeld op tal van punten tijdens enkele afdalingen en demo-lessen. Ben je geslaagd, dan sta je weer een stap dichter bij je diploma. In België moeten er nog 2 theoretische modules worden afgewerkt. Alle informatie hieromtrent vind je op www.sneeuwsportvlaanderen.be.

Stap 3: Voorbereiding Instructeur

Ben je al Initiator Ski of Snowboard en zou je graag je techniek verfijnen? Dan biedt SnowMania een stage aan ter voorbereiding van de cursus Instructeur. Tijdens deze stagereis ski of snowboard je zeer intensief onder leiding van ervaren docenten. Zij helpen je je techniek verfijnen en je naar het niveau te brengen dat toelaat om je cursus Instructeur aan te vatten. Ben je aan het einde van de stagereis nog niet toe aan de volgende stap, dan is het geen probleem om deze stage nogmaals te volgen.

Stap 4: Cursus Instructeur

De cursus Instructeur is gericht op Initiators die willen doorgroeien tot sporttechnisch expert en sporters zullen begeleiden die een gevorderde techniek willen beheersen. Een intensieve lesweek met overdag praktijk en ’s avonds theorie wordt afgerond met het examen. Logischerwijs wordt tijdens het examen Instructeur de lat veel hoger gelegd dan bij de Initiatorcursus. Naast het praktijk- en theoriegedeelte in het buitenland, volgen ook nog theoretische modules die gedoceerd worden in België. Hierover vind je alle nuttige informatie op de site van Sneeuwsport Vlaanderen.

Dat smaakt naar meer?

De ski- en snowboardsport bieden tal van mogelijkheden om je als lesgever of op het gebied van technieken verder te verdiepen (bijvoorbeeld de cursus Skileraar A).  Wens je hierover meer informatie, neem dan contact op met SnowMania.

Monitor talk

Kathleen vertelt over haar ervaring als skimonitrice bij SnowMania.