Monitor Talk: Kathleen

“Elk kind skiet na zijn of haar eerste week skipret gezwind door de slalom”.

Kathleen vertelt over haar ervaring als skimonitrice bij Snowmania.

Het is eind juni als we skimonitrice Kathleen treffen in Antwerpen. België kreunt op dat moment onder een hittegolf. Maar onze ervaring is: als een skimonitor kan babbelen over verse sneeuw, mooi geprepareerde skipistes, een blauwe hemel en de onlosmakelijk verbonden après-ski, laat die die kans nooit onbenut. “Scholieren plannen op dit moment volop hun tripjes naar de zomerfestivals, terwijl hun ouders waarschijnlijk al denken aan de wintervakantie voor het gezin. En dat is verstandig ook. Want wie zeker wil zijn van een tripje naar zijn favoriete skigebied, is er maar beter op tijd bij!”, zo tipt monitrice Kathleen.

Maar gelukkig heeft Snowmania meer dan twee skigebieden en vier hotels in het aanbod. Hierdoor vinden jaarlijks zo’n 4400 klanten de weg naar onze reisformule. We bieden reizen aan naar vijf Oostenrijkse en vijf Italiaanse skigebieden. Maar liefst 29 hotels verwelkomen onze klanten maar al te graag. “Mijn favoriete skigebied?”, herhaalt Kathleen onze vraag. “Zonder twijfel het Franse Tignes, omdat ik daar in het verleden twee winters lang verbleef om dagelijks op de latten te kunnen staan. Maar voor de gezelligheid, de mooie hotels en het lekkere eten moet je absoluut in Oostenrijk en Italië zijn. In Oostenrijk ben ik mijn hart verloren aan Schladming, in Italië heeft Marilleva-Folgarida mij afgelopen winter meer dan aangenaam verrast.”

Maar misschien wel veel belangrijker dan de wellness van het hotel, of het nu zeven dagen zonnig of al eens een dagje mistig is en of er geskiet kan worden tot 1.700 of tot 2.600 meter, is de sfeer tijdens een skivakantie”, zo spreekt Kathleen uit ervaring. “En die proberen we er met het monitorenteam vanaf dag één al meteen in te krijgen. Een kennismakingsdrink op de tweede avond is de ideale manier om … het ijs te breken.”

En als het tijdens die kennismakingsdrink allemaal nog wat nieuw en onwennig was, zijn er wel de skilessen waar zowel de kinderen, de tieners als de volwassenen elkaar beter leren kennen. “Onze skilessen beginnen elke ochtend om 9 uur”, legt Kathleen uit. “Iedereen wordt ingedeeld volgens het aantal weken ski-ervaring. Er wordt ook rekening gehouden met de leeftijden, vooral bij de kinderen. Van 9 tot 12 uur geven we skiles. ’s Middags eten de kinderen samen met hun ouders. De kinderen die na hun spaghetti, schnitzel of kaiserschmarrn weer energie hebben, kunnen in de namiddag onder begeleiding van een monitor het skigebied verkennen. Tijdens die twee uurtjes geven we geen les, en verloopt de indeling van de groepjes wat losser. Voor de ouders voorzien we geen namiddagbegeleiding. Zij kunnen zelf nog kilometers malen, of … al meteen de après-ski induiken …”

Maar ook voor de kinderen is er haast elke dag een après-ski voorzien. “Hoewel we die toch ietwat anders opvatten”, knipoogt Kathleen. “De ene dag is dat een filmavond, de andere een uitleefuurtje op de poepsleetjes, of nog een andere keer is dat een reeks spelletjes waarin de kinderen hun ouders uitdagen.”

 “Omdat ik ervan overtuigd ben dat er in elk kind wel een kleine skikampioen schuilt!” Dat antwoordt Kathleen op onze afsluitende vraag waarom ze al meer dan tien jaar lang skimonitrice is bij Snowmania. “Elk kind, hoe boos hij of zij die eerste twee dagen was toen zijn of haar ski’tjes niet die kant opgingen naar waar hij of zij wilde, skiet op de laatste dag van de vakantie gezwind door de slalom. Ik heb al meer dan één mama een traantje zien wegpinken als ze apetrots langs de kant staan te kijken. Maar daarvoor zijn er dan gelukkig van die grote skibrillen …”